Seakan tak Percaya IeIaki Sebegini Masih Belum Pvpus Dari Planet Bumi

Setiap kelahiran di hospital, Pusat Bersalin Alternatif (ABC) atau di rumah perlu dimaklumkan kepada jururawat di klinik kesihatan atau klinik desa yang berhampiran.

Ini supaya Jururawat Kesihatan atau Jururawat Masyarakat dapat melakukan perawatan postnatal kepada ibu di rumah.

Namun, menjadi perhatian warganet sekarang ini apabila tular gambar seorang ayah sedang membawa anaknya yh baru lahir ke klinik.

Isteri yang baru lepas bersalin perlukan penjagaan dan perhatian yang rapi.

Sebagai seorang suami, berikan sokongan moral bagi menguatkan lagi mental dan fizikal si isteri setelah bertarung nyawa untuk melahirkan zuriat yang tersayang.

Selain itu, bantu isteri dalam hal penjagaan bayi yang baru sahaja lahir.

Menerusi Facebook Muhammad Taqiyyudin berkongsi kisah di mana dia membawa anak yang baru berusia tidak lebih 5 hari ke sebuah klinik kesihatan untuk mendapat rawatan susulan.

Dia hanya pergi berseorangan sambil membawa anaknya tanpa ditemani si isteri. Hal ini kerana isterinya sedang berpantang.

Ini gambar semalam, bawa puteri kesayangan ‘cek kuning’ di klinik kesihatan.

Menurutnya, semasa tiba di klinik keshatan untuk memeriksa keadaan anaknya yang mengalami demam kuning.

Dia disapa oleh seorang jururawat yang bertanyakan tentang di mana ibu kepada anaknya.

Persoalan dihatinya, adakah perlu untuk membawa isteri yang baru lepas bersalin tidak sampai 5 hari.

“Mana isteri awak? Tak datang ke” Dalam hati aku, aik baru bersalin tak sampai 5 hari takkan nak bawa datang.

Nurse pun minta Qiey duduk dulu di ruangan menunggu.

Sambil tu Qiey dengar mereka membawang…

”Weyh, laki datang sorang² dukung anak dari tadi lagi.”

Nurse lagi satu berusaha nak lengkapkan pembawangan…

“Fuh kalau laki aku ni memang takkan laa”

Baru Qiey sedar, ramai lelaki di luar sana yang masih belum sedar.

Tanggungjawab sebagai seorang suami teramat besar, bukan sekadar pergi kerja sahaja.

Dalam tempoh isteri lepas bersalin, layanlah dia bagai bidadari.

Sak1tnya bersalin takkan mampu kita tanggung walau ada ‘sixpack’ sekalipun.

Kesak1tan yang teramat dahsy4t itu hanya mampu ditanggung orang yang selalu kita anggap lemah.

Cubalah, ambil alih semua tugas isteri dalam masa beberapa hari lepas bersalin.

Baru kita tahu betapa pen4tnya isteri menjalani kehidupan setiap hari. Ya, itulah isteri yang kita anggap ‘tidak bekerja’.

Kerja mereka sebenarnya jauh lebih penat dari anda.

Mereka tiada ‘office hour’, mereka juga tak boleh claim ‘overtime’ walau kadang2 terpaksa bekerja sampai pagi ketika anak sak1t.

Pesan Qiey, hargailah isteri anda. Mereka bukan ‘hamba abdi’, tetapi mereka bukti cinta abadi.

Baginya, dalam tempoh isteri berpantang, isteri sepatutnya menerima layanan yang istimewa.

Kesakitan semasa bertarung nyawa untuk melahirkan zuriat sukar untuk digambarkan oleh lelaki.

Suami sepatutnya mengambil alih tugas isteri selepas isteri bersalin.

Di situ, suami dapat merasakan bertapa beratnya tugas isteri yang dianggap remeh oleh sesetengah lelaki.

“Dlu xde hp canggih nak ambil gmbr nak post gtau abam pun buat mcm tu ms bini dlm pantang..

Pi jalan2 pun bini xpernah nak dukong anak sbb abam y dukong dlu xnak bg isteri penat..baik x abam..”

“Laki ak 3 ank.. tiga2 dy je y bawak g klinik… Xde lak nk heboh..nk tngkp gmbr ank tgh2 panas mcm tu…

Ummm.. bawak g klinik je k?? Laki ak 40 ari ak pantang dy je mndi kan ank.. siapkan makan untuk ak..”

“Sabar..wanita penyondol rumah tangga orang sedang memerhati tu nak tgk ko tu setia dalam rumahtangga ke x….

Takat tunjuk ko sorang je lelaki paling baik tolong bini bawak anak g check kuning baru berape hari bagai..

Ramai je larh lelaki yg tu x de heboh pon satu dunia pon..”

Sumber ; Muhammad Taqiyudin / Penang Gazette / haliabara