Update Kisah Tragedi 4 Sekawan, Mngsa Terakhir Sudah Stabil Tapi Ini yg Diberitahu

Pagi semalam (17 September) dua pelajar kolej ditemui menggal dunia manakala dua lagi ditemui dalam keadaan kritikal di dalam sebuah kereta di Shell Samagagah lebuhraya PLUS.

Kejadian yang berlaku kira-kira jam 1.40 pagi ini melibatkan empat pelajar kolej Sharifah Fariesha Syed Fathi.

Selain Ayuni Shazwanie Shabri, Nor Adilah dan Nor Aqilah (kembar) yang baru pulang dari bercuti di Pulau Jerejak, Pulau Pinang sempena Hari Malaysia.

Menurut Ketua Polis Seberang Perai, Asisten Komisioner Shafee Abd Samad, rakaman CCTV di stesen minyak tersebut.

Ia menunjukkan sebuah kereta Honda Odyssey yang dipandu oleh kembar itu telah berhenti di sana pada jam 8.30 malam.

Kesemua empat-empat pelajar ini keluar dari kereta untuk membeli makanan sebelum masuk semula ke dalam kereta.”

Tambah Shafee, kejadian ini disedari oleh bapa salah seorang pelajar, Ayuni Shazwanie yang menemui kereta mereka di tempat kejadian.

Sebelum itu, bapa ini telah keluar mencari anaknya kerana belum pulang ke rumah selepas memberikan mesej terakhir pada jam 9 malam.

Bapa Ayuni Shazwanie menemui kereta yang menempatkan anak dan rakan-rakanya di stesen minyak.

Dan terkejut bila melihat enjin kereta masih terpasang dan dorang tak sedarkan diri.

Bapa mngsa kemudiannya menghubungi staf perubatan dan kes ini diklasifikasikan sebagai kem4tian secara tiba-tiba.”

Keempat-empat mangsa kemudiannya di bawa ke hospital berhampiran manakala dua kembar dalam keadaan kritikal dimasukkan ke dalam ICU.

Kesemua mangsa ini merupakan rakan baik yang belajar di kolej yang sama mengambil jurusan farmasi dan sedang menunggu hari konvokesyen.

Namun Harian Metro melaporkan satu lagi mangsa telah disahkan menggal dunia pada jam 4.23 petang semalam dan kembarnya masih dalam pemantauan doktor.

Dikatakan juga, kenderaan yang dinaiki oleh empat sahabat baik ini telah diperiksa dan juruteknik mendapati berlaku kebocoran di bahagian ekzos kereta.

Ini kerana kereta tersebut mengeluarkan bunyi dan bau asap yang sangat kuat.

Kalau korang nak tahu, kes keracunan karbon monoksida ni merupakan kes yang sering berlaku bila individu meninggal di dalam kereta.

Ini selepas tertidur dengan enjin dan penghawa dingin terpasang.

Ada juga kemungkinan disebabkan dari wasap ekzos yang masuk ke dalam kereta bila oksigen dalam kereta jatuh dengan drastik.

Apa yang lebih membimbangkan, racun karbon monoksida ini merupakan gas yang tak berbau.

Jadi biasanya mangsa tak sedar pun yang dorang tengah hidu gas beracun ni.

Mangsa Terakhir Sudah Sedar

Keadaan mangsa terakhir keracunan karbon monoksida membabitkan empat sahabat tertidur dalam kereta.

Ini semasa berhenti di parkir stesen minyak di Sama Gagah, Butterworth dekat sini, semakin stabil.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah, Asisten Komisioner Shafee Abd Samad, memaklumkan mangsa,

Nor Aqilah Mohd Safwan, masih ditempatkan di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan (HATTM).

Mngsa terakhir keracunan karbon monoksida semakin stabil
“Mangsa belum sedarkan diri namun keadaannya dilaporkan stabil.

Mangsa masih di bawah pemerhatian doktor dan ditempatkan di ICU hospital berkenaan,” katanya kepada BH di sini, hari ini.

kes diklasifikasikan sebagai kematian mengejut berpunca kebocoran berlaku pada ekzos

Mengenai status siasatan polis berhubung kejadian itu, Shafee berkata,

kes diklasifikasikan sebagai kematian mengejut berpunca kebocoran berlaku pada

ekzos kenderaan dinaiki Nor Aqilah bersama tiga lagi mangsa yang meninggal dunia.

Sahabat Karib Dedah Perbualan ‘Mereka’ Dalam Group What4pps Sebelum 4 Sekawan Itu Ke Pulau Jerej4k
Rabu lalu, Nor Aqilah, 21,

terselamat walaupun kritikal akibat akibat keracunan karbon monoksida dalam kejadian itu.Kembarnya, Nor Adilah pada awalnya terselamat,

menggal dunia ketika dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Angkatan Tentera Lumut, Perak, 4.23 petang kelmarin.

Rakan mereka, Sharifah Fariesha Syed Fathi, 21, disahkan meninggal dunia di tempat kejadian, manakala Ayuni Shazwanie Shabri,

21, meninggal dunia ketika diberikan rawatan di Hospital Seberang Jaya.

Semua pelajar jurusan farmasi di sebuah kolej swasta di Batu Caves itu,

dikatakan singgah berehat di stesen minyak berkenaan, kira-kira 8.30 malam.

Tak Sangka Pesanan Terakhir Aruwah Kepada Tunangnya Betul Betul Menjadi Kenyataan

Mereka ketika itu dikatakan dalam perjalanan pulang ke rumah masing-masing di Sungai Petani dan Gurun,

Kedah selepas bercuti di Pulau Jerejak, Pulau Pinang sempena Hari Malaysia.

Empat sahabat berkenaan ditemui tidak sedarkan diri dalam kenderaan pelbagai guna (MPV)

jenis Honda Odyssey dalam keadaan enjin masih terpasang itu oleh bapa Ayuni Shazwani.

Sumber : Bh