(Video) Bakti Terakhir Hafiz Mahamad, Jadi ‘Driver’ Van Jen4zah & Tawar Diri Imamkan Sahabat Loh

Sebelum ini pernah tular kisah seorang influencer, Hafiz Mahamad yang sering membantu rakan baiknya bernama Loh. Walau bagaimanapun, pagi ini usahawan berkenaan dimaklumkan sahabatnya itu sudah pun kembali ke Rahm4tullah setelah sekian lama bertarvng dengan mas4lah kes1hatan yang dih1dapi.

Terus terbang ke Kelantan, nak lihat Allahy4rham Loh buat kali terakhir

Sebaik saja mendengar perkhabaran berkenaan, Hafiz terus sahaja bergeg4s ke Kelantan untuk mel4wat buat kali yang terakhir. Betapa eratnya perhubungan dua sahabat ini sehingga keluarga Allahy4rham sanggup menunggu kedatangan usahawan muda tersebut sebelum j4sad lelaki itu diuruskan.

Hampir saja dirinya terdvduk saat melihat rakannya sudah pergi buat selama-lamanya.

Imamkan solat untuk teman baiknya, bantu sehingga ke liang l4had

Sebagai seorang kawan, Hafiz menawarkan diri untuk memandu kenderaan untuk membawa j4sad pemuda tersebut selain mengimamkan solat. Dengan tang1san yang cukup p1lu, influencer ini juga turut tvrun ke liang l4had untuk membantu mengebvmikan kenalan baiknya.

https://www.facebook.com/watch/?v=229362488564211

Ujian sangat ber4t.. Tapi lega dapat tunaikan janji kepada rakan sehingga akhir h4yat

Meskipun pemergian mengejvt ini tersangat berat untuk dilalui, namun Hafiz tetap t4bah menguruskan urusan pengebvmian berkenaan sehingga selesai. Instafamous ini juga lega apabila janjinya terhadap Allahy4rham Loh sudah ditvnaikan sepenuhnya.

Baru Hadiahkan Wheelchair Elektrik, Hafiz Mahamad Seb4k Loh ‘Pergi’ Dijempvt Ilahi

Hafiz Mahamad sebelum ini pernah berk0ngsi pada 1 Oktober lalu, dia terpaksa memb4talkan semua mesyuaratnya di Kuala Lumpur demi menz1arah sahabat baiknya yang sedang mengalami peny4kit str0k di Kelantan.

Hafiz berk0ngsi perjalanannya dari Kuala Lumpur ke kawasan rumah sahabatnya dekat Kelantan dan mengambil keputusan untuk terus menghantar rakannya yang dikenali sebagai Loh ke hospital bagi mendapatkan raw4tan lanjut.

“Dia str0ke sebab kerja kuat, 10 tahun kerja tempat tu. Dia kata dia dem4m dan sak1t kaki. Saya call dan suruh dia berhenti, kerja dengan saya je. Semalam saya call dia lagi, dia kata dah tak t4han. Saya terus fly ke Kelantan pagi ni.”

Menurut Hafiz, persahabatan yang sudah terjalin daripada kecil itu membuatkannya tidak sanggup untuk melihat rakan baiknya terlantar begitu, sehingga membuatkan dia berasa bertanggungjawab untuk men4nggung kos raw4tan Loh di hospital swasta.

Terbaru, satu khabar dvka dik0ngsi oleh Hafiz menerusi Instastory bahawa sahabat baiknya itu telah menghembvskan nafas terakhir pagi tadi.

Di dalam perk0ngsian yang dimuat naik itu, sewaktu kali terakhir bertemu sahabatnya itu dia sudah menyangka arw4h hanya mampu bert4han dalam jangka masa yang pendek, namun jauh di svdut hati suami kepada Syafiqah Aina ini berharap Loh mampu bert4han.

“Masa terakhir saya jumpa, masa tu saya dah tau berapa lama j4ngka h4yat dia boleh bert4han. Sebab saya ada juga tanya jurur4wat,” katanya.

Dalam pada itu, Hafiz berd0a agar sahabatnya ditempatkan di syurga sekali gus berehat dari kesak1tan yang dihadapi oleh Allahy4rham.

“T4kdir dia harini, dia sahabat paling saya sayang, rindu dan cinta. Rehat la Loh. Kita jumpa di syurga nanti,” ujarnya.

Hadiahkan kerusi roda elektrik buat Loh

Sebelum ini, Hafiz baru saja pergi ke Kelantan untuk menghadiahkan kerusi roda elektrik bagi memudahkan urusan Allahy4rham.

“Saya taknak biarkan sahabat saya g1veup dengan sak1t dia.

“Last month saya angkat dia ke hospital, harapan saya dia kuat & sembvh. Lepas 2 minggu stay hospital, dia boleh balik & mak dia jaga di rumah tapi sampai sekarang dia tak boleh berjalan lg

“Setiap hari saya call, sebab taknak sahabat saya ni rasa sunyi. Sebelum PKPD saya call & saje tanya “loh dh mandi ke?”

“Dia kata “belum hafiz, dari sejak lepas keluar hospital, hanya lap dgn kain basah je. Aku pun pakai p4mpers je”

“Seb4k hati saya dengar, saya nak fly ke Kelantan time tu tak boleh sebab tak boleh rentas negeri

“Lepas beberapa minggu, saya buat swab test & Semalam saya decide untuk terus ke Balai Polis minta kebenaran. Alhamdulilah mereka benarkan untuk saya bantu sahabat. Besar pahala mereka, InsyaAllah

“Harini, bila sampai je rumah sahabat. Tengok dia dengan ber “pampers” & terb4ring je. Selera makan kvrang & badan pun makin kurus. Seb4k hati ni, mata pun nak berair sebenarnya

“Saya cukur apa yg patut, bersihkan dia & guntingkan rambut. Handsome sangat dia, nampak ceria sangat Alhamdulilah

“Bila saya bawa kerusi electric tu. Sahabat saya nampak, mata dia terus berair & dia t4han. Saya angkat dia naik atas kerusi tu

“Ya Allah, happy sangat! Walaupun dia tak boleh berjalan, saya happy sebab boleh tengok dia bergerak dengan kerusi tanpa orang tolak. Dia happy sangat.

“Aku sayang pada sahabat, sebab Allah yg wujudkan rasa rindu, peng0rbanan ini & cinta dalam hati ini untuk sahabat

“Sahabat, Aku akan ada sampai penghvjungnya dengan mu & tak akan aku lupa janji waktu kita kecil dulu sahabat”

 

Sumber: Facebook Hafiz Mahamad, Kisah Dunia, Yoy Network

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.