Yang Senang Tolong Yang Susahh, Netizenn Luah Rasa Sebakk Lihat Nilai Persahabatan Individu Ini

Sesebuah persahabatan yang positif tidak terkira nilainya.

Ramai yang mengakui kawan baik memberi kita semangat dalam kehidupan, boleh bergelak ketawa, berkongsi dukka dan membuatkan kita rasa dihargai walaupun bukan darrah dagging sendiri.

Mana-mana agama atau falsafah di atas muka bumi ini pun menerapkan nilai murni dalam sesuatu jalinan termasuk antara sahabat.

Sahabat membuatkan rasa kita selesa menjadi diri sendiri jadi tidaklah perlulah kita berpura-pura menjadi seseorang yang lain.

Mereka tahu kelemmahan dan kekurangan kita, namun tetap menerima kita seadanya. Malah kita adalah versi terbaik diri sendiri apabila berada dengan mereka.

Seperti yang dikongsi individu bernama Hafiz Mahamad di halaman facebook beliau tentang seorang sahabat beliau yang jatuh sakkit.

Ikuti Perkongsian Beliau

Harini saya cancel semua kerja & meeting then fly ke Kelantan untuk angkat sahabat saya dari rumah ke hosppital

Dia strroke disebabkan kerja kuat. 10 tahun dh kerja tempat tu, saya tahu mmg dia kerja setiap hari dari jam 8:30am sampai 11pm semata mata buat OT untuk dapat 2K sebulan.

Bila kesihhatan dia terjejas, saya tktau dia strroke. Dia kata dia demmam & kaki sakkit. Saya call & suruh dia berhenti, kerja dengan saya je.

Last week, saya belikan dia ticket ke KL. Bila sampai je Airport, Ya Allah terkejut. Badan kurrus kerring, kaki kiri lemmah. Terinjit injit.

Lepas 5 hari jaga dekat KL, saya minta dia balik Kelantan untuk follow up hospital. Bila balik Kelantan, dia rest berapa hari then tak boleh bangun langsung.

Saya call semalam, dia kata dh taktahan. Then saya decide pagi ni untuk terus fly Kelantan.

Bila sampai rumah tadi, Ya Allah. Nak nangis tapi tahhan, pakaikan dia sppender baju & angkat dia ke hosppital.

Kami selalu mandi sungai kecik kecik dulu, ingat lagi. Bawah jambatan, kita 4 sahabat janji. Time tu saya cakap.

“Siapa antara kita yg senang, kita tlg antara kita yg susah” & Alhamdulilah Allah bg saya rezeki, kemampuan untuk bantu sahabat ni.

“Loh, aku pastikan kau sihhat balik. Kau kerja dengan aku & kita berjuang sama sama” terus sihat loh!

Komen Dari Orang Ramai

Sumber : FBHafizMahamad/OM