Didakwa Tiru Karya Indonesia, Ini Respon Jurugambar ‘Kampung Boy’

Dalam sekelip mata, nama Mohd Syukur Khamis popular seluruh Malaysia apabila fotonya bersama haiwan ternakan ayahnya memenangi anugerah Street/People Photographer of The Year Asian Geographic -Image of Asia 2018 dan Remarkable Award di Siena International Photography Award 2018, Italy.

Namun, apa yang tidak enak apabila jurugambar Abdullah Deen Mohd Zain itu, ada individu yang mendakwa gaya foto berkenaan mengambil inspirasi jurugambar Indonesia.

Inspirasi Herman Damar

Menurut individu bernama Uthman Daud, gaya yang diambil Abdullah itu didakwa diambil dari jurugambar terkenal Indonesia, Herman Damar. Herman dikatakan pernah datang ke Malaysia 10 tahun lalu membuat bengkel untuk jurugambar di sini.

Ini respon jurugambar

Saiful Nang pun nafi

‘Maaf, saya tersilap’

Orang ramai turut memberikan komen:

Tengku Mahezza:

Betul lah tu, sebab indonesia tidak terletak di bumi tapi bumi terletak di indonesia, jadi semua yg ada di bumi asal dari indon, termasuk kerbau, kamera, jurugambar dan budak tu. #DoneClaim

Nen Setia:

tahukah anda, indonesia berasal dari kerbau

Efa Fafa:

Aku cuba la jgk google ape name fotographer indon tu..langsung x jumpa..kata popular sgt….nampak sgt nak selit nama nak tumpang glamour….

Jun Junaina;

Sebenarnya semua kerbau yg berada di Malaysia pada asalnya adalah dari baka kerbau yg berasal dari Indonesia…sewaktu belaku letusan gunung berapi ratusan ribu taun lalu di Indonesia,beberapa ekor kerbau telah terpelanting ke semenanjung Malaysia…
setelah diselidik kerbau didalam gambar pula adalah generasi ke-18 kerbau milik mak lampir yg berasal dari jawa barat…harap mak long…

Sumber: Ohbulan

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.