Polis Diminta Tangkap Lelaki Melayu Mencuri 2 Roti Gardenia Di Tesco. Bila Sampai Balai Polis Tak Sangka Timbalan ketua balai (AOCS) Lakukan Ini.

Aku kerja polis ,Kerja kat Penang. Tak payah aku mention balai mana, Masa tgh kerja dapat call, utk ambil satu tangkapan kes curi di Tesco (tesco mana tak payah aku mention).

Sampai kat tesco, masuk guard room tengok ada satu laki melayu duduk atas kerusi. Atas meja depan dia ada 2 bungkus roti gardenia. Dapat info laki ni curi roti tu.

Nilai roti tak sampai rm10. 3x aku tanya guard tu, “takkan nak tangkap juga? Nilai curi tak smapai rm10?”. Guard cakap kena tangkap jugak, arahan pihak atasan tesco.

Polis Diminta Tangkap Lelaki Melayu Mencuri 2 Roti Gardenia Di Tesco. Bila Sampai Balai Polis Tak Sangka Timbalan ketua balai (AOCS) Lakukan Ini.

So, bawa jugak la laki tu naik kereta. Dlm kereta aku tanya kenapa curi? Dia cakap tak ada duit nk beli, curi pun utk bgi anak dia makan kat rumah. Terkedu aku dengar.

Dia cakap lagi, anak dia dh 2 hari tak makan nasi, dia cuma mampu bagi anak dia makan keropok mamee sahaja. Keropok mamee yg harga 20sen sebungkus tu..

Lepas aku dengar, bergenang air mata. Terbayang anak kat rumah. Sampai kat balai, guard tu dh sampai dulu sekali dgn roti gardenia 2 bungkus, barang curi tu. Dh depan EO nk buat report.

Kebetulan timbalan ketua balai (AOCS) baru sampai. Bila AOCS aku dapat tahu cerita ni, apalagi kena maki guard tu. Tapi guard tu tak boleh buat apa, dia pun cuma ikut arahan atasan dia kata.

AOCS aku suruh call atasan dia datang. Dlm 20minit datang 1 pompuan melayu, incharge guard tesco tu Apa lagi berbakul2 lagi pompuan tu kena maki. Dh insaf kena maki, Pompuan tu kata kalau nk settel jugak, laki tu kena bayar 10x ganda dari harga barang yg dicuri.

Polis Diminta Tangkap Lelaki Melayu Mencuri 2 Roti Gardenia Di Tesco. Bila Sampai Balai Polis Tak Sangka Timbalan ketua balai (AOCS) Lakukan Ini.

AOCS aku dengar, dia terus bayarkan 10x ganda nilai roti tu. Dh selesai urusan, melutut laki tu menangis terima kasih kat AOCS aku dlm balai. AOCS aku cakap apa “Sekarang ni Allah bukan uji hang, tapi ALLAH tgh uji aku sekarang, utk tgok apa aku boleh buat dgn pangkat yg aku ada utk bantu sama saudara yg tgh susah”

Laki tu baru kena buang kerja kilang. Bini lari, ada anak laki sorang umur 5 tahun. Aocs aku siap bagi duit poket utk dia survive 2 beranak. Selang berapa bulan lepas tu, laki tu datang balik kat balai, cari Aocs aku, dia kata dh dapat kerja baru, dia nk bayarkan balik apa yg Aocs aku tolong dia dulu. Tapi Aocs aku dh pindah ke balai di Nibong Tebal.

Sampai sekarang aku ingat apa yg Aocs aku pesan kat aku “kalau nampak org tgh susah, jangan ingat Allah tgh uji orng tu, sebaliknya Allah tgh uji kita, Allah nk tengok apa yg kita boleh buat utk tolong org susah tu”

Polis Diminta Tangkap Lelaki Melayu Mencuri 2 Roti Gardenia Di Tesco. Bila Sampai Balai Polis Tak Sangka Timbalan ketua balai (AOCS) Lakukan Ini.

Polis Diminta Tangkap Lelaki Melayu Mencuri 2 Roti Gardenia Di Tesco. Bila Sampai Balai Polis Tak Sangka Timbalan ketua balai (AOCS) Lakukan Ini.

Salute kat Aocs aku Sarjan Mejor Shahruddin. Kredit : Mohd Rosli Wahab via memorinkini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*