Sebulan suami ambil anak kami. Akhirnya dia pulangkan semua. Baru dia tahu mcm mana jaga anak

Aku ni recently single mother. Terngiang2 lagi ucapan cerai di mahkamah tu. Tapi secara zahirnya, aku dah jadi single mother dari bulan 10 2018 bila ex keluar rumah.

Mula2 dia bawak lari anak kami yg sulung, meroyan jugak la aku walaupun anak sulung dah 6 tahun. Sebulan dia “culik” last2 dia pulangkan balik anak kami. Tahu pun penat jaga budak. Hahahahaha. Padan muka kau.

Anyway, lepas ex keluar rumah, susah la jugak nak biasakan diri. Sebab di rumah, tugas ex memang basuh pinggan sebelum tido (most of the time, kdg2 ada jugak dia ngelat),

basuh baju, keringkan baju di dobi (walaupun panas terik tapi dia malas sidai so dobi senang keja dia) dan buang sampah (although dalam sebulan 2,3 kali jugak berulat dulu baru buang).

Other than that, kami 50/50 la basuh berak anak, mandikan ank etc. Note that 3/4 masa kami kahwin laki aku tak keja, aku je kerja 8-5, anak2 letak pengasuh.

Balik kerja terus ke dapur siapkan dinner. Masa ni memang aku on tv, bukak cartoon untuk anak2, bagi mainan untuk main, sementara aku sibuk kat dapur.

Then makan, mandi berjemaah kami bertiga, solat berjemaah jugak. Then chill sambil tunggu isyak, masa ni aku akan interview anak2 aku pasal apa yang diaorang lalui hari tu, bersembang, golek2 atas sejadah, cium pipi, peluk2 and stuff like that lah.

Isyak, lepas isyak tv tutup aku akan bantu anak sulung buat homework. Anak kedua pulak aku ajar membaca sambil ditolong yang sulung.

Pukul 10 sharp, aku suruh anak2 aku simpan semua mainan, then tutup lampu, masuk bilik tido. Aku akan keluar dari bilik, sapu lantai yang anak2 aku sepahkan lepas makan td, then mop lantai (nasib rumah flat, kecik senang urus).

Aku strika baju aku, kemaskan barang untuk bawak ke pengasuh, siapkan beg anak, then kul 11 aku join ank2 aku tido.

Tak pernah lebih dari tu. Balik rumah, selalunya semua dah kenyang dek junk food yang sempat kami beli masa groceries tu. So anak2 akan entertain themselves kat depan, aku pulak mengemas barang2 belian tadi.

Sementara mengemas, letak baju dlm mesin so bila aku dh setel kemas, baju dah sempat basuh. Sidai baju, basuh lagi seround then masak special untuk anak2.

Masak special dalam definisi anak2 aku of kos la spagetti, nasik ayam, lasagna. Layan je lah. Dah masak, sidai baju lagi seround. Kalau hujan, memang mengdobi la kami.

By this time dah lebih dari asar dah. Solat asar bawak anak2 lepaskan energy di taman. Either g jogging atau bawak anak2 g playground.

Main la sampai magrib. Magrib, balik mandi, solat, tunggu isyak, solat then movie night. Anak2 memang suka movie night. Layan je dua2 movie apa pun.

Pengasuh aku mandikan anak2 pagi2, siap ke sekolah, hantar n amik anak. Itu je. Petang2 aku amek dalam keadaan busuk balik aku mandikan sendiri.

Kan aku mention kat atas tu. Makan pun aku bekal kat anak2 so tak la aku harap pengasuh buat semua.

Anyway, dalam pukul 9,10pagi anak2 dah jaga, aku siapkan sarapan, sarapan sama2 then aku tanya anak2 aku nak buat apa hari tu.

Ikut lah diaorang nak buat apa since kerja2 rumah aku dah setel semua. Kadang2 nak jalan mall, nak main dalam indoor playground, nak painting, mandi pool ke apa aku ikut je.

By maghrib, semua aktiviti dah setel, solat magrib, solat isyak dan sesi study sama2 bermula dan repeat semua rutin.

Malam2 tidurku lena sekali sebab memang letih gila. Alhamdulilah, all is well for me setakat ni. Allah tarik satu nikmat Allah kurniakan nikmat lain yang lagi indah.

– Nur (Bukan nama sebenar)