[Video] Usahawan Menangis Tengok Wang Simpanan… Pernah Susah Jual Nasi Lemak, Buat 3 Kerja Serentak – “Sekeluarga Berdoa Setiap Kali Hujan”

DI SEBALIK kejayaan yang dikecapi, banyak liku dan kisah duka pernah dilalui oleh usahawan wanita ini.

Suatu masa lalu, Sara Anna, 28, bersusah-payah membantu keluarga berniaga nasi lemak, namun dia kini mampu tersenyum bangga dengan dirinya.

Sebelum memulakan bisnes pr0duk kecantikan dan kesihatan lapan tahun lalu, dia pernah melakukan banyak kerja demi mencari sesuap nasi untuk dirinya dan keluarga.

Terbaharu, video perkongsian penuh em0si olehnya di aplikasi TikTok turut menjadi perhatian ramai sehingga meraih lebih 70,000 tontonan.

“Tadi Sara pergi bank, lepas tu transfer duitlah semua kan… so Sara dapat tengok berapa saving semua.

“Tiba-tiba rasa sedih sebab bangga sangat boleh ada dekat tahap Sara sekarang. Padahal dulu ingat lagi, Ya Allah susahnya hidup kami.

“Susah gil4 sampai kita kena kerja tiga kerja sehari. Lepas tu buat dr0pship pun susah tiada orang nak ajar, tak kaya-kaya pun.

VIDEO:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Sara menit1skan air mata ketika mengimbas semula kisah hidupnya.

“Kami berdoa setiap hari, setiap kali hujan. Ya Allah ubahlah hidup kami. Nak makan McD (McDonald’s) pun tak ada duit,” luahnya sebak dalam video tul4r itu.

Menurut Sara, dia bukan mahu men4gih simpati, sebaliknya mahu memberi mesej kepada individu di luar sana agar cekal dalam mengejar impian masing-masing.

Sarah yang kini memiliki 392,000 pengikut di Instagram mengakui dia sudah terbiasa hidup dalam keadaan serba kekurangan sejak kecil lagi.

“Dulu kami berniaga nasi lemak, buka gerai kat tepi stesen LRT. Lama juga, bertahun-tahun.

 

Ada juga yang komen neg4tif. Mereka fikir apa yang saya paparkan semuanya palsu. SARA

“Saya dan adik beradik tukar-tukar giliran. Hari ini saya pergi sekolah, adik bantu di gerai. Esok tukar, saya pula tak pergi sekolah dan bantu uruskan gerai.

“Dah habis sekolah, dapat peluang kerja ikut event. Masa tu saya buat tiga kerja. Edar nasi lemak lagi.

“Kemudian saya ada buat job ketiga, ia agak tabu sikit. Saya bekerja untuk prom0te rok0k di b4r.

“Buat tiga kerja, kadang-kadang time lunch tak makan. Kadang-kadang saya tidur ataupun keluar pergi hantar barang (COD),” ujarnya lagi.

Kata Sara, dia juga tak terlepas menerima komen neg4tif di media sosial.

Kata Sara, dia kemudiannya dengan modal RM30 mula berniaga pr0duk kosmetik secara dalam talian menerusi aplikasi WeChat.

Secara perlahan-lahan, dia membina legasi perniagaan dan kini mengusahakan pr0duk pemut1han, pelangs!ngan dan k0smetik.

Sara berkata dia kadang-kala mengalirkan air mata apabila mengenang semula keperitan yang pernah dilalui.

Malah katanya, dia juga bersyukur apabila video kisah suka-dukanya yang dikongsi di TikTok dapat memberi inspirasi kepada orang ramai.

Sara memasang impian untuk membina kilang bagi membuka lebih banyak peluang pekerjaan pada masa akan datang.

“Sudah tentu sedih bila ingat balik. Selalu n4ngis. Kadang-kadang bila dah berduit kita jadi lupa diri sekejap, makan membazir. Jadi saya cepat-cepat akan remind diri mengenai kesusahan yang pernah dilalui.

“Ramai sebenarnya yang terinspirasi dengan video itu, khususnya ketika ini dengan C0v1d -19 yang sedang mel4nda. Ramai yang d0wn dan give up.

“Saya tak sangka, itu bukanlah content untuk marketing. Saya cuma rasa nak berkongsi kisah hidup.

“Ada juga yang komen neg4tif. Mereka fikir apa yang saya paparkan semuanya palsu. Mereka skeptikal mengenai saya,” ujarnya lagi.

Mengambil segala yang berlaku sebagai pemb4kar semangat untuk dirinya, Sara juga menyimpan hasrat untuk membina kilang bagi membuka lebih banyak peluang pekerjaan dengan penginapan lengkap untuk kakitangannya suatu masa nanti.

Sumber:mstar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut: